W przemyśle spożywczym bardzo ważna jest dokładna kontrola temperatury łatwo psujących się produktów w trakcie produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży. Powtarzające się ostrzeżenia o chorobach spowodowanych skażoną i niewłaściwie przyrządzoną żywnością podkreślają potrzebę ściślejszej kontroli procesów. Ponieważ prawie zawsze wiąże się to z czynnikiem ludzkim, przetwórcy żywności potrzebują narzędzi, które zautomatyzują kluczowe operacje w sposób, który pomoże zminimalizować błędy ludzkie przy jednoczesnym utrzymaniu kosztów na niskim poziomie.
Takim narzędziem są kamery termowizyjne. Korzystając z kamer termowizyjnych FLIR, można dokonywać zautomatyzowanych, bezkontaktowych pomiarów temperatury w wielu zastosowaniach w przetwórstwie spożywczym. Analogowe wyjścia wideo można oglądać na monitorach, a cyfrowe dane temperatury, w tym wyjścia wideo MPEG4, można przesyłać do komputera przez sieć Ethernet.
Jak to działa?
Głównymi elementami wykonującymi bezkontaktowe pomiary temperatury w przemyśle spożywczym są: kamera termowizyjna i powiązane oprogramowanie. Działają one jako „inteligentne”, bezkontaktowe czujniki do przeprowadzania 100% kontroli, mierząc temperaturę sprzętu, produktów chłodzonych i gotowanej żywności po zakończeniu procesu gotowania.
Kamery termowizyjne są łatwe w użyciu, niewielkie i można je umieścić niemal wszędzie w zależności od potrzeb. Mogą być również używane do kontroli zgrzewania opakowań i poprawy wydajności w innych procesach przetwarzania żywności.
Kamery termowizyjne FLIR posiadają oprogramowanie sprzętowe i interfejsy komunikacyjne, które pozwalają na ich wykorzystanie w zautomatyzowanym sterowaniu procesami. Oprogramowanie innych producentów ułatwia włączenie tych narzędzi do zautomatyzowanych systemów wizyjnych bez konieczności pisania własnego kodu sterującego.
Zastosowanie kamer termowizyjnych w przetwórstwie spożywczym jest coraz częstsze. Główne obszary zastosowania to:
- Wyroby pieczone w piekarniku
- Mięso gotowane w kuchence mikrofalowej
- Mikrofalowe suszenie ryżu i innych ziaren
- Sprawdzanie piekarników pod kątem właściwej temperatury
- Prawidłowe napełnianie przegródek w opakowaniach mrożonych posiłków
- Sprawdzanie integralności zamknięć celofanowych na posiłkach mikrofalowych
- Sprawdzanie kleju na klapach kartonów z owijkami
- Monitorowanie przedziałów lodówki i zamrażarki