Kamery termowizyjne w przemyśle spożywczym

478

Termografia dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktu

Termowizja jest przede wszystkim narzędziem zapewnienia jakości (QA). Kontrolowanie jakości i bezpieczeństwa gotowanych produktów mięsnych jest doskonałym zastosowaniem tej technologii. Zamontowana na stałe kamera termowizyjna może rejestrować temperaturę np. panierki z kurczaka, gdy znajduje się ona na przenośniku, zaraz po wyjściu z pieca.

Celem jest upewnienie się, że są one dostatecznie upieczone, ale nie rozgotowane i wysuszone. Zmniejszona zawartość wilgoci oznacza również utratę wydajności w przeliczeniu na masę. Kamery termowizyjne mogą być również wykorzystywane do kontroli na mikrofalowych liniach wstępnego gotowania. Oprócz poprawy jakości i bezpieczeństwa produktu, można zwiększyć ogólną przepustowość. Dodatkową korzyścią jest zmniejszenie kosztów energii.

Monitoring urządzeń

Oprócz kontroli gotowanych potraw, kamery termowizyjne mogą monitorować piece przenośnikowe. Mogą one nawet stanowić część pętli sprzężenia zwrotnego, aby pomóc w kontrolowaniu temperatury pieca.

Innym zastosowaniem kamer termowizyjnych w piekarnikach przenośnikowych jest monitorowanie równomierności temperatury na całej szerokości pasa grzewczego piekarnika przenośnikowego. W przypadku awarii elementu grzejnego w piekarniku elektrycznym lub nierównomiernego nagrzewania w piekarniku z nawiewem powietrza, jedna strona strumienia produktu może być chłodniejsza. Można to szybko wykryć za pomocą kamer termowizyjnych.

Tego rodzaju kontrole jakości są znacznie trudniejsze w przypadku konwencjonalnych stykowych czujników temperatury. Dlatego kamery termowizyjne mogą pomóc skorygować zmienność i poprawić jakość, zanim wiele produktów zostanie zezłomowanych.

Kontrole opakowań

Dostępne jest oprogramowanie, które umożliwia kamerom termowizyjnym lokalizowanie obiektów i wzorów na obrazach. Jednym z zastosowań dopasowywania wzorców jest produkcja mrożonych posiłków. Termowizja może wykorzystywać oprogramowanie do rozpoznawania wzorców w celu sprawdzenia prawidłowego wypełnienia przegródek na tacach z jedzeniem.

Powiązanym zastosowaniem jest zautomatyzowana, stuprocentowa kontrola zgrzewanej celofanowej osłony gotowych dań z mikrofalówki. Kamera termowizyjna może zobaczyć ciepło promieniujące z krawędzi (wargi) pojemnika, gdzie tworzone jest uszczelnienie celofanowe. Temperatura wzdłuż całego obwodu opakowania może być sprawdzona przy użyciu obrazu termicznego z oprogramowaniem do wizji maszynowej. Tego typu program dopasowuje wzór geometryczny na obrazie i jego temperatury do temperatur we wzorze przechowywanym w pamięci komputera. Dodatkową funkcją w takim systemie może być laserowe znakowanie źle zamkniętego opakowania, aby można je było usunąć na stanowisku kontrolnym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Wprowadź swoje imię